Tweeluik over ongeluk bij Jirnsum in ‘Teken fan libben’

“Het was zo abrupt, dat is gewoon niet te begrijpen.” Jolanda de Jong is openhartig als het gaat over het omkomen van haar dochter Jildau Lageweg (14) uit Oudehaske. Het is een jaar geleden dat Jildau omkwam bij een ongeluk op de weg van Grou naar Jirnsum.

De familie doet nu voor het eerst haar verhaal bij Omrop Fryslân. Op maandag 15 en maandag 22 mei in ‘Teken fan libben’ een tweeluik over dat ongeluk. Hoe staat het gezin er nu voor en welke rol speelt de rechtszaak tegen de bestuurder in hun leven? In het eerste gedeelte van het tweeluik op maandag 15 mei vertellen moeder Jolanda de Jong en zus Jellie Haitsma hoe hun leven er nu uit ziet. Jolanda: “Het gaat nog steeds met vallen en opstaan, maar ik ben echt heel erg trots op ons gezin en hoe we het met elkaar hebben gedaan.”

Het ongeluk heeft veel impact gehad. Jolanda: “De kinderen zijn veranderd, ze zijn veel banger geworden. Ze denken meer na over alles en het onbezorgde is er af. Daar wil je ze voor behoeden, maar dat heeft niet gekund.” Naast dat het een drama was voor het gezin, maakt het ongeluk ook veel los in Jirnsum en de media door de rechtszaak tegen de 19-jarige bestuurder. Behalve Jildau had hij nog drie andere passagiers in de auto, die allemaal zwaar letsel opliepen. De rechtbank heeft de bestuurder veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, een taakstraf van 240 uur en hij mag drie jaar niet autorijden.

Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Jolanda over de veroorzaker van het ongeluk: “Ik neem hem het ongeluk kwalijk, maar ben niet echt boos op hem. Ik vind het vooral heel zwaar hoe hij er mee omgegaan is.” Zus Jellie: “Wat voor straf moet je hier nu voor bedenken? Besef van wat hij gedaan heeft is het allerbelangrijkste.” Op maandag 22 mei deel twee van het tweeluik, over de impact van het ongeluk op de school van Jildau. Hoe ga je om met de abrupte dood van een leerling en wat doe dat met een klas? Presentator Raynaud Ritsma praat met teamleider Gerlinda Hylkema en mentor Jolanda Spijksma. In ‘Teken fan libben’ gaat presentator Raynaud Ritsma op zoek naar de verhalen achter bermmonumenten.

In het programma wil Omrop Fryslân de nabestaanden en hulpverleners een gezicht geven. Hoe verwerken zij hun verlies en staan ze sinds het ongeluk in het leven? ‘Teken fan libben’ is iedere maandag vanaf 18.45 uur te zien bij Omrop Fryslân.

Foto & Tekst: Persbericht Omrop Fryslân